Начало / Общество / МВР с препоръки за предпазване от престъпни посегателства

МВР с препоръки за предпазване от престъпни посегателства

В условията на извънредно положение, хората са склонни да действат прибързано, под влияние на силни емоции. За да бъдат предпазени хората от престъпни посегателства, от МВР излязоха с основни препоръки.

На първо място те поставят основното правило – винаги да се проверява достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. При такъв случай сигнализирайте на телефон 112. Не давайте пари на непознати по никакъв повод, припомнят от МВР.

При въведените ограничения от извънредното положение е възможно да зачестят опитите за измама. Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса. Не им позволявайте да злоупотребяват с вашите емоции, бъдете бдителни, предупреждават от МВР.

От там съветват да бъдем подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ни подтиква да предприемем незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса.

Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи! Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса.

Полицаите дават и примери за възможни сценарии на измама:

Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;

Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;

Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;

Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.! Опитайте се да запазите самообладание! Подчертаваме – към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от covid-19 – онлайн или в магазин.

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус, потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112! В случай на  посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти.

При съмнение за опит за неправомерни действия,  позвънете на тел.112!

От МВР съветват гражданите да не съхраняват големи парични суми в домовете си и да използват предимно банкови карти за разплащане.

Към юридическите лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот, съветът е да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми.

По отношение на хранителните продекти съветът е да се обръща внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса. Хората да не се предоверяват на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и да не се пазарува от импровизирани пазари.

По отношение на лекарствени продукти и медикаменти съветът е те да се купуват единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение.

Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание. Уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.

Имайте предвид, че не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;

В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компетентните органи – Изпълнителната агенция по лекарствата – /ИАЛ/, Комисията за защита на потребителите – /КЗП/, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти – /НСЦРЛП/, или  подайте сигнал на тел.112.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...