Акценти
Начало / Здравеопазване / МБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен с безплатни прегледи за ендометриоза

МБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен с безплатни прегледи за ендометриоза

МБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен, е част от инициативата на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и обявява Дни на отворените врати. Безплатни за пациентките специализирани прегледи за ендометриоза ще се извършват от 1 до 31 март, както следва:
Д-р Александър Любенов, д.м.
Понеделник: от 14:20 ч. до 16:40 ч.
Вторник: от 13:00 ч. до 15:00 ч.
Сряда: от 14:20 ч. до 16:40 ч.
Четвъртък: от 13:00 ч. до 15:00 ч.
Д-р Добринка Гинчева, д.м.
Понеделник: от 12:00 ч. до 14:00 ч.
Вторник: от 15:20 ч. до 16:40 ч.
Сряда: от 12:00 ч. до 14:00 ч.
Четвъртък: от 15:20 ч. до 16:40 ч.
Петък: от 13:00ч. до 16:00ч.
Записване на тел.: 064/ 67 84 00
Смята се, че приблизително 176 милиона жени по света имат ендометриоза. Това прави една от всеки 10 жени в репродуктивна възраст – времето от първата менструация до менопаузата. В повечето случаи у нас ендометриоза се диагностицира след 20-тата годишнина. Все още няма достатъчно консенсус какво причинява ендометриоза, а симптомите са твърде разнообразни и начина на развитие е специфичен за всяка жена, което прави диагностиката и съответно намирането на подходящо лечение трудна.
Ендометриоза е състояние, при което тъкан, подобна на вътрешната обвивка на матката, се открива в други части на тялото, обикновено в областта на таза. Състоянието не е животозастрашаващо, но заради множеството сериозни симптоми може да има сериозен ефект върху физическото, умственото и социалното благосъстояние на засегнатите и потенциално да засегне тяхната работоспособност, както и да окаже сериозно въздействие върху взаимоотношенията, включително интимните, социалните дейности и в някои случаи и плодовитостта.
Диагнозата ендометриоза НЕ значи автоматично безплодие, напротив, множество жени с ендометриоза забременяват и раждат съвсем нормално. Все пак между 20 и 40% от жените, които се лекуват от безплодие, са в тази ситуация поради усложнения, свързани с ендометриоза. Затова е важно да бъде диагностицирана рано и да се третира адекватно.
Особеното при ендометриозата е, че може да има явни симптоми, но може да се развива и почти безсимптомно, като стадия, в който е категоризирана, няма отношение към количеството или интензитета на симптомите.
Допълнителен проблем за диагностицирането е, че голяма част от симптомите се отнасят и до редица други заболявания, включително автоимунни.
Най-добрият вариант е да споделите с гинеколог всичките си симптоми, независимо колко встрани от специалността на гинеколога ви се струват. Бъдете съвсем ясни колко често ги имате и колко сериозни са, дори и да ви обяснят, че е нормално да ви боли при цикъл. Ако имате съмнение за ендометриоза, задължително повдигнете въпроса при следващия преглед.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...