Акценти
Начало / Последни новини / Мая Манолова даде старт на шахматен турнир в Плевен с любимия ход на Боби Фишер

Мая Манолова даде старт на шахматен турнир в Плевен с любимия ход на Боби Фишер

Днес в Плевен започна Турнир на шампионките по шахмат. Патрон на турнира е омбудсманът на Р България Мая Манолова, която направи символичния първи ход. Тя игра с царската пешка и направи ход, който е бил любим на световния гросмайстор Боби Фишер.

„Чувствам се комфортно в тази шампионска среда и приех с удоволстие да бъда почетен патрон на това забележително състезание, което е посветено на 90 години организирано шахматно движение в България и 25-годишния юбилей от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие. Някой би попитал кое е общото между шахмата и православието. Общото между тях е мъдростта и търпението, отдадеността, но и любовта, включително към съперника на шахматната дъска”, подчерта Мая Манолова. Тя изтъкна също качествата, които шахматната игра развива у децата – логиката, бързината  на мисълта, но също почтеността и справедливостта.

Мая Манолова пожела на състезателките вдъхновена и честна игра, за да победи най-добрата.

Главен съдия на турнира е Венета Петкова. Тя подари на Мая Манолова шах отправяйки покана към нея да стане член на тяхното шахматно семейство. Приемайки подаръка Манолова сподели, че е била изкушена от тази игра и с удоволствие ще сложи шахматната дъска в кабинета си.

Организатор на турнира на шампионките в Плевен е народният представител Васил Антонов, в качеството си на член на управителния съвет на „Българска федерация по шахмат 1928“ и член на международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие. Той окачестви турнира като знаменателно събитие за Плевен, а според шахматните специалисти той е най-голямото шахматно събитие за жени, което се организира

В турнира ще участват десет от най-добрите шахматистки у нас – гросмайстор Маргарита Войска – единадесет пъти шампионка на България, младите надежди – Нургюл Салимова, Виктория Радева и Габриела Антова, гросмайсторките Ива Виденова, Адриана Николова и Мария Велчева, както и международните майсторки Румяна Гочева, Елица Раева и Любка Генова. Те ще се състезават в 9 кръга по системата всички срещу всички. Награденият фонд на турнира е 8 000 лв., предвидена е и специална награда от Омбудсмана на Република България.

За призовата тройка наред с наградния фонд ще има подарък и по една картина, обяви Васил Антонов. Те са на български автори, създадени по време на пленер по живопис в Плевен. Картина „Червената мадона” беше връчена и на омбудсмана Мая Манолова.

Специална изненада имаше за всички журналисти и гости на откриването – шахматна дъска от шоколад. Първата фигура от нея – на бялата царица, Васил Антонов връчи на Мая Манолова.

Прочетете също:

Разноцветни стрелки ще маркират движението на различните групи в ДГ „Щурче” в Плевен

ДГ „Щурче” в Плевен е в пълна готовност да приеме отново деца на 1 юни, ...