Акценти
Начало / Образование / Мартин Митев: Някой се опита да използва деца и родители за политически цели

Мартин Митев: Някой се опита да използва деца и родители за политически цели

Някой се опитваше в месеците от декември досега да използва хората, които днес бяха в залата, за своите чисто политически цели във връзка с предизборната кампания, в която влязохме след президентските избори. Не е честно спрямо училищното  настоятелство и учителския колектив на Малката езикова гимназия, не е честно спрямо  тези 540 деца и техните родители да бъдат употребени по този  грозен начин и да  бъде обвързано бъдещето на едно от най-добрите училища в област Плевен, а и не само, с евентуално  закриване или преструктуриране на други две училища, които не могат да си стъпят на краката и да оцелеят с бюджетите, които им се полагат съгласно приетите нормативи. Това коментира председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, веднага след като общинските съветници гласуваха разкриването на ново Основно училище „Валери Петров”, в което ще бъде отделена така наречената Малка езикова гимназия.

Пред всички тези родители се извинявам  от името на всички, които се опитаха да ги въвлекат в тази много нелицеприятна ситуация, каза Митев..

Като представител на ПП ГЕРБ той заяви, че никога пред тях не е стоял въпрос за обвързване на разкриването на новото училище и  закриването на други две. Двете неща са коренно различни и нямат връзка помежду си, категоричен беше Митев.

На въпрос какво ще се случи с двете училища – ОУ „Васил Левски” и ОУ „Н. Й. Вапцаров”, и с натрупаните им дългове, след като днес беше оттеглено предложението за закриването им, Митев отговори, че ако двете училища са негови дъщерни дружества – ще ги обяви веднага във фалит и ще ги закрие. „Но тъй като те не се търговски дружества, а училища – обществото не е длъжно да плаща, защото не са умело управлявани делегираните бюджети. Да, с малко деца – парите са малко.  Не знам какви оптимизации в бюджетната политика на двете училища са правени, но е факт, че те имат натрупани  дългове”, каза коментира председателят на Общинския съвет.

По отношение бъдещето на двете училища, Митев каза, че ГЕРБ имат готови текстове за промяна на закона, според които ще бъде изменен начинът за финансиране, за да бъдат облекчени училищата с малък брой учени и такива в отдалечени селища. Предвижда се също създаване на фонд за дофинансиране на такива училища. С промяна в закона ще бъде решен и един друг важен въпрос – за мандатност на директорите на училища. Не може директорите на училища да са вечни, е мнението на Мартин Митев.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...