Акценти
Начало / Икономика / Мартин Митев: На този етап по-висока такса смет би била лукс

Мартин Митев: На този етап по-висока такса смет би била лукс

Близо двойно повече средства отделя Община Плевен за поддържане на чистотата от тези, които се събират от такса смет. Това коментира днес пред журналисти председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев по повод непроменената и за следващата година такса смет в община Плевен. Приходите от такса битови отпадъци са около 7 млн.лв., а за чистотата се харчат над 11.5 млн. лв., показва план-сметката за чистотата, която съветниците приеха на последното за годината си заседание на 20 декември. Митев обясни, че разликата се допълва от местни дейности и уточни, че не е имало предложения за увеличаване на такса смет нито от страна на местната администрация, нито от страна на общински съветници.

„Би могло да увеличим с 40% такса смет, за да генерираме необходимите близо 12 млн. лв. за поддържане на чистотата. Но лично аз не приемам такъв подход към този пряк данък върху гражданите. Все още покупателната способност в Плевен не е нараснала до тези нива, за да си позволим лукса да наложим по-тежки такси за смет. Точно поради тази причина не увеличаваме таксата за битови отпадъци”, каза Мартин Митев и отбеляза, че мнението му не е продиктувано от предстоящите през следващата година избори.

Митев изтъкна и това, че за поддържането на чистотата в населените места са важни две условия – от една страна е почистването, а от друга е отговорността на гражданите към опазване на чистотата в обществените пространства.

Председателят на Общинския съвет коментира още, че е несъвършен и в известна степен несправедлив начинът за формиране на такса смет, но засега няма зададена по-добра формула за нейното определяне.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...