Акценти
Начало / Общество / Мартин Митев: Да помним е дълг, защото историята е наставница на нашите постъпки!

Мартин Митев: Да помним е дълг, защото историята е наставница на нашите постъпки!

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

СКЪПИ ПЛЕВЕНЧАНИ,

Да помним е дълг, защото историята е наставница на нашите постъпки!

10 декември 1877 година! На тази историческа дата преди 141 години се ражда свободата на Плевен!

Историческите факти са категорични – обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. Продължилите почти половин година боеве са изпълнени с драматизъм, обрати и стотици хиляди жертви, заради което битката за града справедливо е наречена „епопея“. Петмесечни тежки сражения и три кръвопролитни щурма предхождат победното „Плевен падна!”.

Битката за Плевен до голяма степен решава и хода на войната. Ръцете на руското командване за бързо зимно настъпление по всички направления са развързани и около 100 хиляди руски и румънски войни са пренасочени към другите фронтове. Почти месец след падането на Плевен е освободена София, след това и Пловдив. В края на януари руските войски влизат в Одрин. По-малко от два месеца след края на Плевенската епопея е подписано примирието между Русия и Османската империя. Става факт и Санстефанският мирен договор.

Днес, 141 години след славната Плевенска епопея, никой не може да си представи свободна България без Плевен! 10 декември е ден на нашата памет! Ден, който ни обединява и изпълва сърцата ни с гордост! Всяка година на този ден Плевен се прекланя пред нетленната памет на воините, напоили с кръвта си земята ни. Техният героизъм и саможертва никога няма да бъдат забравени!

МАРТИН МИТЕВ

Председател на Общински съвет – Плевен

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...