Начало / Култура / Майсторка от Украйна представя в Плевен изложба с уникалните си гоблени

Майсторка от Украйна представя в Плевен изложба с уникалните си гоблени

Ирина Николова, народен майстор на Украйна по тъкачество ще представи в Плевен изложба с изработени от нея уникални гоблени.

Тя е завършила Киевския национален университет за култура и изкуство със специалност „Музикално изкуство“ с бандура (народен инструмент на Украйна). След това придобива степен „магистър“ по специалността „Музикална педагогика и възпитание“ в Киевския национален педагогически университет „М. Драгоманов“ и получава квалификация за учител по вокал, музика и художествена култура.

Професионалната й реализация започва пред 2006 г, когато става хористка в оперното студио при Националната музикалната академия „П. И. Чайковски“. От 2007 до 2017 г преподава декоративно-приложно изкуство „Тъкачество“ и бандура и естрадно вокално пеене в училище по изкуство в село Большая Александровка (Киевска област, Борисполски район). Паралелно ръководи кръжок по тъкане на гоблени в Центъра за работа с деца в град Киев. Тя е и дългогодишна певица в Народно-академичната хорова капела „Павел Чубински“.

Откриването на изложбата й с уникални гоблени  ще бъде съпроводено с изпълнения на дуета „Анирина“ – цигулка и бандура, който обединява творческите заряди на Анна Атанасова от Плевенската филхармония и Ирина Николова.

Изложбата ще бъде открита на 24 януари, от 17 часа, в читалище „Съгласие“.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...