Акценти
Начало / Култура / „Ловецът на приказки” – представление за малки и големи

„Ловецът на приказки” – представление за малки и големи

Новото премиерно заглавие на ДКТ „Иван Радоев” – Плевен е „Ловецът на приказки” по Братя Грим. Спектакълът е покана както към големите, така и към малките зрители. Затова на премиерните представления – на 29 и 30 март, ще има комплимент към първите зрители – децата ще влизат безплатно с билета на родителите си.

 „Това е едно семейно представление, което има за цел да ни върне отново вярата в магията на театъра. Основното му предназначение е да разказва приказки, това ще  правим и ние от сцената”, разказа режисьорът Биляна Петрова. Нейното решение е в историята да вкара двамата братя – Вилхелм и Якоб Грим. Те ще тръгнат на лов за приказки, заедно с героите от едни от най-незабравимите си истории – Гъсарката на кладенеца, Жабокът и царската дъщеря, джуджето Румпелщилцхен, ловецът на плъхове от Хелн… Преплитането на приказката с реалността ще става по същия магичен начин, по който се случва в главата на творците. За това ще помогнат и сценографията и костюмите, дело на Константин Вълков.„Стремежът ми беше да избягам от баналната линия на приказните костюми на Дисни и Холивуд”, сподели той.

В спектакълът се преплитат скандинавска митология и фолклор, дори българските кукерски маски, за да покажат, че приказките в цял свят са едни и същи, но с различни имена. А пластиката и движенията на актьорите, репетирани с Елена Ангелова, ще бъдат част от общата изчистена визия на спектакъла, където всичко е подчинено на провокацията на въображението.

 

Прочетете също:

Общо сътрудничество обсъдиха младежи от Представителството на студентските съвети с кмета Георг Спартански

Възможности за съвместно сътрудничество обсъдиха на среща с кмета Георг Спартански членове на Изпълнителния съвет ...