Акценти
Начало / Култура / „Кьорава кобила“ и тази година обикаля Тръстеник и гони злите сили (снимки)

„Кьорава кобила“ и тази година обикаля Тръстеник и гони злите сили (снимки)

За пореден път на Ивановден НЧ ”Неофит Рилски-1872” и Кметство – гр. Тръстеник, организираха кукерския празник „Кьорава кобила“, продължавайки местната традиция.

 

Ритуалът започва от полунощ срещу Ивановден с обхождане на населеното място. Събрани в дома на водача маскираните тръгват по домовете на именниците. Движението им е съпроводено с много шум, песни, викове и закачки. Стопаните посрещат с трепет тези гости. Даряват ги с кърпи, сухи чушки, вино и кървавица  и дребни монети.

Заключителната част на празника е на площада в Тръстеник. Участниците в кукерския празник повтарят някой от действията като разиграването на кобилата, раждането на малкото конче, венчавката  и краденето на невестата. С годините „Кьорава кобила” ежегодно оживява като мистичен ритуал за гонене на злите сили и като благословия за здраве и берекет.

Гости на празника бяха Георги |Йончев – зам-кмет на община Долна Митрополия и отец Стефан, които заедно с кмета на Тръстеник поздравиха имениците и жителите на селището.

Тази година носител на Първа награда стана кобилата ”Иваничка” с водач Мирослав  Николов. Беше присъдена и една специална награда за най-малките участници –  „Ивка-щастливка”от ДГ ”Щастливо детство”.

Организаторите изказват благодарност на кмета на Долна Митрополия Поля Цоновска и на всички остонали, подпомогнали финансово провеждането на празника.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...