Акценти
Начало / Култура / Къде-какво за Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

Къде-какво за Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

Днес  в Плевен ще се проведе традиционната инициатива Европейска нощ в музеите и галериите. Експозициите в ХГ „Илия Бешков”, ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”, Регионален исторически музей и Панорама „Плевенска епопея 1877 г” ще бъдат отворени за безплатен достъп.

Галерия „Илия Бешков” ще бъде отворена за свободно посещение от 18 до 24 часа. Три изложби ще бъдат открити за Европейската нощ на музеите и галериите. Художествена галерия Силистра гостува с  30   японски гравюри на дърво от 17-ти век. Другата гостуваща изложба е на Художествена галерия Русе, която представя колекция живопис на Петър Попов. Галерия „Бешков” ще се включи с изложба от географски карти, гравюри и литографии, свързани с богомилството по българските земи.

Посетителите на Регионалния исторически музей ще могат да се потопят в магията на театъра и на древните знаци.  Музеят отваря широко врати в 19 часа и ще бъде свободен за посещение до 1 часа след полунощ.

В  19.30 часа в Първа изложбена зала на етаж 2 в музея ще бъде открита изложбата „Отвъд знаците. Послания от древността”. Изложбата е уникална, защото за първи път в България, Регионалният исторически музей в Плевен събира на едно място всички артефакти от територията на нашата страна, известни на науката, носещи върху себе си знаци. Повтаряемостта в тези знаци навежда археолозите на мисълта, че става въпрос за първи опити за писмен пренос на информация. Което означава, че по нашите земи се е зародил първообразът на писменост много преди клинописа на Шумерия Акат или йероглифите на Египет.

В експозиция „Природа”  посетителите ще могат да видят изложба „Препарирани животни” от фонда на Регионалния музей. В Първо изложбено фоайе на етаж 2 ще бъде подредена изложбата „Живопис” на младата авторка Фелис Фарукова. Посетителите ще могат да разгледат и документалната изложба „Светът на Иван Радоев”.

Музикално-сценичният спектакъл „Магията на театъра” ще започне в 21 часа на сцената в парка на Регионалния музей.  Той включва мултимедийна презентация „Театърът в Плевен” и изпълнения на тримата славянски тенори – Григорий Полишчук, Константин Янков и Любомир Дяковски. Около 21.30 часа ще бъде представен спектакълът „Женско царство” на режисьора Ива Николова.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.  тази нощ ще е отворена за свободно посещение от  20.00 – 24.00 ч. За първи път в Плевен ще бъдат показани оригинални писма и снимка на Васил Левски в изложбата „180 години от рождението на Васил Левски” . В  20.00 ч. ще започне концертът на клуб „Веселяци“ – Плевен, а от 21 ч. е представянето на оръжие на Воюващите сили в Руско-турската война 1877/78 г. Ще има демонстрация на униформи от Регионален клуб „Традиция“ Плевен, базар на книгата – книжарница „Приятели“ и изложба-базар на ученици от Професионална гимназия по ресторантъорство, търговия и обслужване – Плевен.

ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” също ще се включи в Европейската нощ на музеите и галериите. Тя ще бъде отворена за посещение от 18 до 22 часа.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...