Акценти
Начало / Общество / Курсант от ВВВУ „Г. Бенковски” сред Лицата на Българската армия за 2022 г.

Курсант от ВВВУ „Г. Бенковски” сред Лицата на Българската армия за 2022 г.

Курсант сержант Йоанна Данева – специализация „Летец-пилот“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, е сред тримата победители в конкурса „Лица на Българската армия” за 2022 г. Конкурсът се провежда за поредна година от Централното военно окръжие и целта е чрез личния си пример победителите в него да популяризират службата в Българската армия и да провокират интереса към обучение в трите висши военни университета в страната, както и реализацията в структурите  на видовете и родовете въоръжени сили на българската армия.

Курсант сержант Йоанна Данева е ярък пример , че няма препятствия, които да те спрат по пътя към заветната цел. Завършва УНСС и тогава поема към бойната авиация. Всестранно развита личност, която  търси хармонията между летенето, поезията, спорта, обществената ангажираност и науката. Всичко това прави със завидна лекота на лидер с опит.

Йоанна Данева е доказателство, че за българската жена и армейската среда е достойно място за изявата й.

Сред победителите в конкурса е и старши лейтенант Селда Ахмедова – старши техник в група „Вертолети и двигател“ на ескадрила „Оперативна подготовка на авиационната техника“  в 24-а Авиационна база – Крумово. Тя е първата жена от Българската армия, която лети като борден инженер на вертолет. На 4 февруари 2021 г. лейтенант Селда Нейдимова Ахмедова изпълнява първи опознавателен полет като обучаем борден инженер на вертолет AS 532 AL Cougar и стана първата жена на тази длъжност във военната ни вертолетна авиация.

Третият победител в конкурса „Лице на Българската армия” е ефрейтор 2-ри клас Мартин Монев – мерач на картечница във военно формирование 48 430 от състава на 2-ра Механизирана бригада – Стара Загора.  Професионален войник , участвал в 5 мисии в Афганистан.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...