Начало / Образование / Курсантите и студентите от ВВВУ „Георги Бенковски” започнаха стаж в авиобаза Граф Игнатиево

Курсантите и студентите от ВВВУ „Георги Бенковски” започнаха стаж в авиобаза Граф Игнатиево

Съгласно програмата за провеждане на войсковия стаж, курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, специализация „Ръководител на полети (щурман УВД)“ от 26 май до 12 юни провеждат теоретична и практическа подготовка в авиобаза Граф Игнатиево с командир Бригаден генерал Димитър Петров.

 През първите 10 дни  тяхното обучение се осъществява в Летищния център за осигуряване на въздушното движение (ЛЦОВД) към авиобазата, където курсантите имат възможност да се запознаят с комуникационните и навигационни средства, свързани с управлението и ръководството на полети и да усвоят специфичните правила за провеждане на полети в района на военното летище.

 Участието им в практическо ръководство от всички работни позиции – „Кула“, „Подход“ и „Бойно управление“ е започнало  след задълбочено запознаване с разпределението на въздушното пространство и редът за използването му, както и правилата за координация с гражданската авиация в съответствие с регламентиращите документи.

Според подполковник Спас Ерев, началник на ЛЦОВД,стажантите  старателно и отговорно подхождат към всички аспекти от бъдещата им професионална дейност, а тя ще изисква голяма отговорност и прецизност в работата. „Постарахме се максимално бързо  да им осигурим участие в ръководството на полети, за да затвърждават знанията и уменията си и добиват постепенна увереност в действията си“, каза подп. Ерев.

Майор Елена Златева, старши ръководител полети „Кула“, е един от офицерите, назначени за инструктори на бъдещите офицери. Тя е плътно до тях в усвояването на практическия етап от стажа им, подпомага ги в усвояването на авиационната фразеология и използването й в реална работна среда.

„Да се престрашиш да чуеш гласа си в ефир и да осъществиш реална комуникация с екипажа, е може би един от най-вълнуващите моменти, защото преодоляваш в ход вътрешната си неувереност. За тях е важно да изградят умения за бърза и точна оценка на обстановката, да овладеят спокоен и уверен тон на работа, да са безупречни в теоретичната си подготовка, защото тя е основа на бързата им адаптация в професионален план.“, смята майор Златева и споделя отличните си впечатления от обучаемите: „Те се енергични, мотивирани и старателни! Вярвам, че поне двама от тях ще изберат да продължат службата си в нашата авиобаза и с подкрепата на нашия екип, ще навлязат бързо в динамиката на работата тук!“

От 8 до 12 юни 2020 г. курсантите ще продължат стажа си в Командния пункт в с. Труд, където ще придобият знания и умения за използване възможностите на бойната авиация – прехващане на самолет-нарушител, съпровождане, ескортиране и др.

В този период към випускниците щурмани ще се присъединят и колегите им  от четвърти курс специализации : „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение); „Летателни апарати и авиационни двигатели”; „Летищно осигуряване”и „Навигационни, комуникационни и информационни системи”.

Останалите курсанти и студенти от ВВВУ „Георги Бенковски” от инженерния профил ще проведат предвидената в учебните им планове  практика също  от 8-ми до 12 юни. Третокурсниците  имат стаж по гражданската си специалност, а четвърти и пети курс по военната си специализация.

Практически знания и умения ще получат и затвърдят от менторите си в „Луфтханза Техник София” ООД , „Арсенал” АД – Казанлък, „Унипос” ООД – Плевен и Военно въздушната учебна  база в Долна Митрополия.

Валя Минкова

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...