Начало / Видео / Кукери гониха зли сили в НУ „Христо Ботев” – Плевен (снимки и видео)

Кукери гониха зли сили в НУ „Христо Ботев” – Плевен (снимки и видео)

Звук на чанове и кукерски маски изпълниха двора на НУ „Христо Ботев” в Плевен. Днес в училището беше поставена традицията за организиране на кукерски празник в Сирната седмица, когато маскирани мъже гонят зимата и злите сили, за да отворят път на пролетта и обновлението в природата.

Третокласници от училището представиха танца „Кукери на мегдана”. Кукерските маски децата са изработили сами в Работилницата, която се проведе в Регионалния исторически музей в Плевен. Специалисти от музея са били и първи помощници на учителите в подготовката на празника днес, за да научат децата повече за обичая.

С прекрасно музикално изпълнение за кукерския празник се включи Дивна Петрова, ученичка от 3 клас.

Специални гости бяха малките кукери от детска градина  „Зора” – Червен бряг, техните ръководители и директора Милена Петрова. Те представиха народни и кукерски танци.

„По традиция всеки празник и обичай е на почит в нашето училище. Кукерският празник, който представихме, не е характерен за нашата фолклорна област. Но решихме  да поднесем нещо по-различно на децата и те да научат нещо ново. Радвам се, че приятелите ни от детска градина „Зора” в Червен бряг се отзоваха и се получи  много хубав празник и чувство за приемственост между по-малките и по-големите ученици”, сподели Цветелин Горанов, директор на НУ „Христо Ботев”.  Само преди седмица той постави началото на друга традиция в училището – децата да бъдат посрещани с изпълнения на гайда на входа на училището. Тя беше спазена и днес, а с тъпана беше директорът Цветелин Горанов.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...