Начало / Икономика / Коалиция „Демократична България”: Хората искат работа, а не да се строи  АЕЦ „Белене”

Коалиция „Демократична България”: Хората искат работа, а не да се строи  АЕЦ „Белене”

Категорично против възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене” се обявиха от местните структури на организациите в Коалицията „Демократична България”. Трите структури  – „Да, България”, ДСБ и „Зелените”, заявиха на пресконференция в Плевен, че проектът АЕЦ „Белене” е опасен и  поражда съмнение за корупционни намерения.

Според Свилен Трифонов, областен координатор на „Да, България” рестартът проектът АЕЦ „Белене”  е „санировка на предприети досега погрешни действия”. „АЕЦ „Белене” може да се превърне в Евразийски слон на корупцията, а не на енергиен лъв на Балканите”, категоричен беше той. По думите му рестартът ще се използва единствено за източване на средства, с което се „опосква държавата”. Трифонов беше категоричен , че дори и да започне изграждането на АЕЦ „Белене” това няма да осигури обещаните работни места за местните. „За този високотехнологичен проект ще се внасят подготвени специалисти отвън, защото в района няма нужните специалисти”, заяви той.

Областният председател на ДСБ – Йордан Децов,  се спря подробно върху характеристиката на района на централата от гледна точка на устойчивостта на площадката на сеизмични трусове. Той каза, че Белене е разположен върху речна тераса от чакъл, пясък и тиня, които са изключително неустойчиви при сеизмична вълна. Той определи като лудост строителството на атомна централа върху опасна сеизмична зона.

От Коалиция „Демократична България” ще търсят подкрепа в ЕП срещу рестарта на проекта АЕЦ „Белене”. Чрез евродепутата Светослав Малинов те са задействали ЕП да излезе с декларация за надежността от сеизмична гледна точка на площадката в Белене, съобщи Албена Симеонова от „Зелените”. Тя беше категорична, че целокупното местно население няма да се съгласи да живее в близост до хранилище за ядрени отпадъци, тъй като според новите изисквания всяка държава трябва да си съхранява ядрените отпадъци. Доста стресиращо е да се гледа постоянно гайгеровият брояч на стената на кметството, отбеляза Симеонова. Хората не искат да се строи централата, хората искат работа, категорична бе Албена Симеонова. Тя е убедена, че регионът може да се развие чрез биоземеделие и туризъм, а не чрез строителство на ядрени мощности.

Що се отнася до вече готовото оборудване за АЕЦ „Белене“ от  Коалиция „Демократична България” са на мнение, че то трябва да бъде продадено.

За infoPleven

Прочетете също:

Медицинският в Плевен обяви допълнителен прием на документи за бакалавърските си специалности

Медицински университет – Плевен започна допълнителен прием на кандидатстудентски документи  за бакалавърските специалности. От 16 ...