Начало / Общество / Кметът предприема мерки срещу андрешковците, заобикалящи „синята зона” в Плевен

Кметът предприема мерки срещу андрешковците, заобикалящи „синята зона” в Плевен

Община Плевен да сключи  договор с двама полицаи от ОДМВР Плевен, които ще съставят актове на водачи, паркирали автомобилите си в малките улички в централната градска част и са в нарушение на Закона за движение по пътищата. Такава идея има кметът на Плевен Георг Спартански, която той съобщи днес на редовното оперативно заседание. Поводът за това съобщение беше, че Община Плевен е посочена за пример за добре изработени наредби, свързани с обществения ред. Кметът обаче вметна, че ако няма кой да следи за спазването на тези наредби, те се обезсмислят. Затова е крайно време да бъде приет Законопроектът за общинската полиция, за да не си говорим само с пожелателен характер, когато става въпрос за общински наредби за обществения ред, изтъкна Спартански. Според него националната полиция трябва да бъде освободена от дребнотемието и за административните нарушения трябва да отговаря общинскат полиция. Но без ясно разписани правила и правомощия на общинските полицаи, това няма да стане, убеден е плевенският кмет.

Затова той ще назначи двама полицаи, които да следят за реда на паркиране в страничните на централните градски улици. „Масово страничните улици, например около ул. „Св.св. Кирил и Методий”, се ползват за паркиране, с което се създават условия за катастрофи и се разрушават тротоарите, което вкарва в разход общинския бюджет. Живеещите там пък се оплакват от шум и мръсен въздух”, обясни Спартански. .

Според него всичко това е, защото някой иска да си спести левчето от паркиране в „синя зона”. Той посочи и други опити да се заобикалят разпоредбите, като пререгистрация на адреси, които са в „синя зона”. Според сега действащата Наредба живеещите в район на „синя зона” получават карти за безплатно паркиране. Затова кметът ще предложи промяна, която да регламентира броя карти за безплатно паркиране за един апартамент.

Другият опит за заобикаляне на разпоредбите е снабдяване с карта за инвалид.

„Докато имаме такова андрешковско отношение към държавата, няма да се оправим. Целта е не да прецакаш държавата, а да се спазват правилата. Докато не свикнем с мисълта, че правилата са, за да се спазват, ще има полицаи, които да съставят актове”, каза Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...