Начало / Култура / Исторически рекострукторски от Плевен представиха легендарната ромфея на лагегер-семинар в Шумен

Исторически рекострукторски от Плевен представиха легендарната ромфея на лагегер-семинар в Шумен

Исторически рекоструктори от цялата страна се събраха на 29 и 30 август 2020 г. на територията на Шуменската крепост, където се проведе лагер-семинар под надслов „Шумен през вековете“.

Те се включиха в мероприятието с презентациите, покриващи периоди от античността до Първо – Второ българско царство. Активно участие в инициативата взеха и представители на Регионален клон „Традиция“ – гр. Плевен, които направиха презентации на облекло и въоръжение на древните траки. Плевенчани  представиха реплики на типичните за траките: легендарната ромфея (тракийски меч за две ръце), махайра, сика, акинаци (къс ритуален и дълъг боен), щитове -(пелта – плетени от пръчки и покрити с кожа), няколко  вида тракийски шлемове, копия  и др., като тяхната изработка е направена след няколко годишно проучване и изучаване на древни източници и музейни експонати от античността.

Събитието се организира от Регионален исторически музей – Шумен, и местния клон на Национално дружество „Традиция“.

В мероприятието участваха исторически рекоструктори от градовете Добрич, Варна, София, Ямбол, Велико Търново и домакините от гр. Шумен, като беше демонстрирана  стрелба с лък, показано беше облекло от Първото българско царство, въоръжение и облекла от времето на Второто българско царство и бойни техники, средновековна кухня, облекла и въоръжения от античността, демонстрация на изработване на хартия по старинна технология и презентация на тема: „Пътят на хляба през епохата на Римската империя“.

Гостите на събитието имаха възможност да се върнат векове назад във времето и да видят как са изглеждали и живели предците ни и да разгледат лагера под звуците на средновековна музика.

Снимки: Георги Младенов Панайотов

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...