Акценти
Начало / Образование / Искат сградата на бившето училище „Марин Дринов” за авиационен факултет

Искат сградата на бившето училище „Марин Дринов” за авиационен факултет

От Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” – Долна Митрополия е подадено искане до Общинския съвет в Плевен за предоставяне на сградата на бившето училище „Марин Дринов“ за разкриване на Факултет по авиационен мениджмънт.  Искането е адресирано до председателя на Общинския съвет Мартин Митев и кмета на Общината Георг Спартански и е подписано от началника на висшето училище бригаден генерал Юлиян Радойски.

„Визията за развитие на ВВВУ „Георги Бенковски“ предвижда разширение на ареала от авиационни специалности за подготовка на специалисти за гражданската авиация. За тази цел се предвижда създаването на факултет, обучението в който ще е насочено към авиационния мениджмънт. Дейността на този факултет ще се развива на територията на гр.Плевен, имайки предвид увеличаване броя на студентите и привличането на такива от чужбина“, се посочва в писмото от бригаден генерал Радойски. В него се допълва, че за реализацията на тази част от визията – превръщане на училището в център за интегрирано авиационно образование от системата на европейските авиационни академии, е необходимо разширяване и обновяване на инфраструктурата му. Затова от ВВВУ „Г. Бенковски“ се обръщат към местната власт в Плевен с искане сградата на бившето ОУ „Марин Дринов“ да им бъде предоставена чрез дарение, като тя ще бъде реновирана с цел създаване на съвременни условия за учебна дейност. Предвижда се в нея да бъде разкрит и Иновативен център и общежитие за студентите. „С този си акт и съвместната дейност между Общински съвет – Плевен, Община Плевен и ВВВУ „Георги Бенковски“ ще допринесем за превръщането на Плевен в авторитетен университетски и научен център“, завърша писмото Висшето военновъздушно училище.

Писмото на ВВВУ „Георги Бенковски“ е разпределено за обсъждане в три от постоянни комисии в Общинския съвет – ПК по „Общинска собственост и инвестиционна политика“, ПК по „Образователна политика и читалищна дейност“ и ПК по „Законност и контрол по изпълнение на решенията“. Комисиите заседават тази седмица.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...