Начало / Общество / Институции и фирми с инициативи по повод Световния ден на водата

Институции и фирми с инициативи по повод Световния ден на водата

Развалените кранове на чешмата или душа могат да ни струват скъпо не само като сметка, а и като изхабен природен ресурс. Ако на всяка секунда се губи по една капка от кранчето на чешмата, то за десет дни загубата на живителна течност достига 170 литра, което съответства на средното дневно потребление на вода за един човек в развитите страни.

Това е част от съветите, които дружеството за дялово разпределение Иста България дава на своите клиенти, за да имат отговорно отношение към околната среда и по повод Световния ден на водата.

Интересен факт е, че с вземането на душ за 6-7 минути се изразходва три пъти по-малко вода от вземането на вана.

Всяка домакиня може да пести вода и докато готви, макар да не осъзнава това. Проучвания доказват, че за сваряването на един килограм картофи са достатъчни 250 мл вода. С пестенето на вода се намалява и разходът на енергия за загряването й с около 25 процента.

„Проблемът с пестенето на водата е глобален въпрос за оцеляване, защото световните ресурси от прясна питейна вода намаляват ежегодно, а необходимостта от вода и пречистването на отпадните води е все по-голяма. Всеки ден около 1 милиард души по света нямат достъп до прясна течаща вода, а над 2,5 млрд. души нямат достъп до канализация”, заяви по повод Световния ден на водата управителят на Иста България Ася Ангелова.

Ще припомним, че дружеството за дялово разпределение обучи над 700 деца в 9 детски градини в София, Плевен и Пловдив кака да пестят водата и да опазват околната среда по проекта за „Енергийна ефективност и екология в детските градини”.

Редица инициативи по повод Световния ден на водата организираха и от ВиК – Плевен. В изложби, викторини, конкурси за рисунка и спортни срещи се включиха деца на възраст от 6 до 15 години от няколко плевенски училища и детски градини. Както всяка година,   инициативите са насочени към  нашето бъдеще – децата, като идеята е да се  формира  у тях отговорно отношение към  разумното използване и пестене на питейната вода и опазването на природата като цяло, казаха от плевенското ВиК дружество.

По повод Световния ден на водата, освен традиционните награди за победителите в различните конкурси, викторини и спортни срещи, дружеството подари на всички участници безплатно посщение на спектакъла “ Цветята на малката Ида” на 23 март в ДКТ “Иван Радоев”- Плевен. И още една награда за всички-  тематична значка, която да напомня, че опазването на природата е грижа на всеки .

Регионалната здравна инспекция също се включи в отбелязването на Деня на водата с организирането на информационно-образователни срещи с ученици от три училища в  град Плевен.

Прочетете също:

Президентът насрочи парламентарни избори за 2 октомври 2022 г.

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 2 август 2022 г. на 47-ото Народно ...