Начало / Култура / Индивидуален изпълнител и фолклорни групи представят плевенския край  на събора в Копривщица

Индивидуален изпълнител и фолклорни групи представят плевенския край  на събора в Копривщица

Един индивидуален изпълнител и пет фолклорни групи представят плевенския край  в XXII Национален събор на народното творчество, който се провежда от  5 до 7 август в Копривщица.

Те ще изпълнят обичаите Ладуване, Дойлада, Кумичене, коледарски песни, както и автентични хора и игри, съхранени от фолклорните групи към читалищата в град Койнаре, селата Телиш, Ракита и Гиген. Индивидуалното изпълнение ще е на 12-годишния Георги Дамянов от с. Байкал, чието изпълнение на кавал прави огромно впечатление в рамките на проведения регионален кръг в средата на месец юни.

Най-малкият участник от област Плевен тази година на събора в Копривщица ще бъде осемгодишната Силвия от с. Телиш, която участва в обичая Ладуване.

Селекцията на участниците бе извършена от комисия с председател Виолета Иеремиева, заместник-областен управител на Плевен и членове: доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките и Димана Димчева от отдел „Етнография“ на РИМ – Плевен в рамките на регионалния етап.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. От 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Организира се от Министерството на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика  с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

Медийни партньори на Събора са Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...