Акценти
Начало / Икономика / Изтече гратисният период за шофиране без винетка

Изтече гратисният период за шофиране без винетка

Днес изтече гратисният период, в който  за шофьорите можеха да карат без винетки. Гратисният период беше даден от Националното тол управление заради проблемите със закупуването на електронни винетки.

Но от днес ще бъдат налагани глоби, ако водачите не са платили пътната си такса.

Екипите на „Пътна полиция”, тол-полицията и стационарните камери в страната ще засичат нарушители, които нямат валидна електронна винетка. Водачите с хартиени винетки ще бъдат глобявани само, ако срокът им е изтекъл. Хартиените стикери трябва да  останат залепени на предното стъкло на автомобила до датата им на валидност. Масово хартиените стикери изтичат в края на месец януари.

Глобата за шофиране без винетка е 300 лв. Има възможност шофьорът да плати 70 лв. компенсаторна такса, ако бъде спрян от патрул на полицията. Така той може да продължи да шофира до края на деня.

Е-винетки могат да се купуват от интернет страниците bgtoll.bg и vinetki.bg, мобилното приложение BGTOLL, в областните пътни управления, от около 250 терминала за самотаксуване в цялата страна и на граничните контролно-пропускателни пунктове, на касите и на сайта на мобилния оператор А1, в пощенските клонове и в офисите на Easy Pay и в бензиностанциите ОМВ и „Лукойл”. За ползване на републиканската пътна мрежа е необходима винетка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...