Начало / Общество / Изпълнението на пилотни инициативи е акцент в нов проект за трансгранично сътрудничество

Изпълнението на пилотни инициативи е акцент в нов проект за трансгранично сътрудничество

Областна администрация Плевен бе домакин на работна среща на партньорите по проект „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния район Румъния – България”. Той се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество чрез Европейския фонд за регионално развитие и е на обща стойност за всички партньори 6 813 222.50 евро.

Срещата беше открита от областния управител на Плевен Илиян Йончев. Той подчерта стратегическия характер на проекта за цялата трансгранична зона и изрази увереност, че екипът на Областна администрация ще работи активно за постигане на заложените цели. Йончев беше категоричен и че Програмата за трансгранично сътрудничество е своеобразен „мост”, който свързва регионите от двата бряга на река Дунав.

Срещата беше ръководена от Теофил Герка – представител на водещия партньор по проекта – Министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния. Останалите партньори от страна на северната ни съседка са Асоциация за електроника и управление на Европейски програми, Център за консултации и управление на Европейски програми, Национална администрация по водите и мелиорациите. От българска страна партньори са Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Областна администрация Плевен, Агенция за развитие на човешките ресурси Русе, Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия, Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Община Велико Търново, Асоциация на Дунавските общини в България.

Дейностите по проекта предвиждат разработване на обща методология и система за мониторинг на териториалното развитие, както и на общи ресурси за териториално планиране, анализи и стратегия. Ще бъде направен анализ и диагностика на текущото състояние на трансграничния регион, а също и стратегия за бъдещото му развитие. Акцент в дейностите са пилотните проекти, които ще се изпълняват. За Областна администрация Плевен е предвиден проект за разработване на Районна устройствена схема /Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен. Изпълнител ще е  ДЗЗД „Геоконсепт”.

Прочетете също:

Японски вишни ще красят част от пешеходната зона на Плевен

Започна засаждането на първата партида от над 70 фиданки в Плевен на мястото на премахнати ...