Акценти
Начало / Култура / Изобилна трапеза на Васильовден – богата година

Изобилна трапеза на Васильовден – богата година

В първия ден от новата година празнуваме Васильовден и се почита паметта на свети Василий Велики.

На този ден празнуват именните си дни Васил, Василка, Весела, Веселина, Веселин.
Свети Василий е бил архиепископ и вселенски отец в Кападокийския град Кесария. Той е  признат за вселенски учител, тъй като правел всичко, за да засили вярата на хората. Той правил собствени тълкования на Светото Писание и съставил специална литургия. Днес тя се нарича Василиева литургия. Според легендата свети Василий дори имал дарбата да предвижда бъдещето, затова успял да разбере и деня на смъртта си. След кончината му той е канонизиран.
На първи януари в България се извършват много ритуали, които се спазват от векове. Един от тях е рано сутринта, преди слънцето да е изгряло, по къщите да тръгнат малки деца със сурвачки, за да сурвакат стопаните за здраве и късмет. На Васильовден се извършват и гадания от момите за това кой ще е бъдещият им съпруг. Взима се парче от питката или баницата с късмети, слага се парчето под възглавницата и когото сънува момата, за него ще се омъжи.
По традиция в първия ден от годината трапезата трябва да е обилна и с много месни ястия. Какъвто е първият ден, такава ще е и цялата година, затова всичко трябва да е в изобилие.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...