Акценти
Начало / Култура / Изложба „С духа на Апостола” откриха в Регионалния музей

Изложба „С духа на Апостола” откриха в Регионалния музей

Над 90 експоната, между които оригинални оръжия и лични вещи на Васил Левски, представя изложбата „С духа на Апостола”, открита тази вечер в Регионалния исторически музей в Плевен.

Посетителите ще могат да видят принадлежали на Апостола кама, сабя, орар (дяконски пояс), печатите на БРЦК, негов портрет, портативна печатничка за печатане на бланки за кочанни квитанции, оригинални писма и копия на писма на БРЦК до частните революционни комитети в Българско и др.

Включени са още оригинални портрети, оръжия и лични вещи на изтъкнати дейци на революционните комитети в Българско, близки съратници и помощници на Васил Левски. Посетителите могат да видят и униформа на Първа българска легия (копие), къс от оригиналното знаме на Троянския и копие на знамето на Карловския революционен комитет.

Представена е също фотодокументална изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” на Национален музей „Васил Левски” – Карлово, посветена на живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация през есента на 1872 г. Включени са копия на всички седем оригинални снимки на Васил Левски, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на ВРО и ръководители на националноосвободителното движение – Раковски, Каравелов, Ботев.

Експонатите за изложбата са предоставени от Регионален исторически музей – Велико Търново, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален военноисторически музей – Плевен, Национален музей „Васил Левски” – Карлово, Музей на народните занаяти и приложни изкуства – Троян (МНХЗПИ), Специализиран музей за резбарство и зографско изкуство – Трявна (СМРЗИ) и Исторически музей – Тетевен.

Откриването на изложбата беше предшествано от кръгла маса на тема „Изграждане и дейност на Вътрешната революционна организация (1869 – 1876 г.)” с научен ръководител проф. Пламен Митев. Тя беше посветена на 150 години от изграждането на Вътрешната революционна организация и създаването на Плевенския революционен комитет от Васил Левски. Важен момент от тази среща на изтъкнати историци и музейни специалисти от цялата страна са представените аргументи в подкрепа на това, че едва в късната есен на 1869 Левски тръгва да изгражда Вътрешната революционна организация което опровергава съществувалото досега мнение, че в Плевен е създаден Първият частен революционен комитет.

„Беше необходимо да се проведе този разговор с колегите, които в дълбочина познават проблематиката, която  ни интересува и е повод за честване на 150 години от революционното движение на Левски, революционния комитет в Плевен и делото на Левски като цяло. Тя изпълни своята роля, тежко научно бяха изложени аргументите и събитията получават съвсем различна логика, потвърдена от исторически факти”, каза директорът на плевенския музей д-р Володя Попов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...