Акценти
Начало / Общество / Изложба, посветена на участието на България в Първата световна война, беше открита в Историческия музей в Плевен

Изложба, посветена на участието на България в Първата световна война, беше открита в Историческия музей в Плевен

Изложба, посветена на 100 годишнината от Първата световна война и участието на България в нея, беше открита днес в Регионалния исторически музей в Плевен. Тя е дело на Научния архив на БАН в лицето на д-р Цветан Радулов. В нея могат да бъдат видени снимки и документи от архива на БАН. Някои от документите са малко познати, а други – се експонират за пръв път.

Представените материали са една малка част от солидния масив от документи за Първата световна война, който се съхранява в научния архив на БАН. Включените в изложбата документи представляват един различен поглед към годините на войната и нейните изпитания. Посетителите могат да видят разнообразни сцени от войнишкия живот. В изложбата военните са представени не само като герои, но и като хора.

Специално внимание е обърнато върху мястото на българската интелигенция. „Изложбата представя редица млади учени от началото на 20 век и как те преминават през изпитанията на война. Делото на тези научни деятели е малко познато на обществеността. Мнозина млади български интелигентни стават част от българската армия. Войната оставя отпечатък върху техния живот, но те успяват да се преборят с различните трудности и да продължат да вървят по избрания път към науката“, каза д-р Цветан Радулов по време на откриване на изложбата.

„Освен годишнината от Първата световна война в експозицията са засегнати и други юбилей, като 1100 годишнината на св. Климент Охридски и 150-годишния юбилей на Васил Златарски“, каза още д-р Цветан Радулов.

Изложбата ще бъде представена в още няколко града в страната тази година. В Плевен може да бъде видяна до 25 март. Входът е безплатен.

Нели Средкова

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...