Начало / Култура / Изложба „Корени и крила“ представиха в град Левски

Изложба „Корени и крила“ представиха в град Левски

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в НЧ „Георги Парцалев – 1901“ в град Левски беше открита художествена изложба „Корени и крила“ – вдъхновение и продължение на провелия се под същото мото Арт пленер за деца, част от Национална кампания „Аз съм тук и мога да ти бъда приятел“.
Представените в изложбата произведения са плод на четиридневното пътешествие в света на изкуството на деца от общността, ползващи услугите на Център за обществена подкрепа (ЦОП), Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) и Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) град Левски, с подкрепата на ментори – професионални художници и връстници от училища по изкуствата – деца от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ гр. Сливен и деца от единствената на Балканите Професионална гимназия по каменообработване – с. Кунино. Тяхната готовност да се впуснат в предизвикателството и да опитат да изразят себе си по различен начин, достигайки до своята творческа същност, остави дълбока и красива следа – прекрасни картини и скулптури, ценни умения в областта на изкуството, обогатяващи преживявания и незабравими приятелства.
Откриването на изложбата се превърна в истински празник за децата, участници в пленера. Те влязоха в ролята на домакини и разпространители на идеята на събитието и каузата на кампанията, вече постигнали признание за своето творчество.
Изложбата откриха Димитър Димитров и Рени Ангелова – координатори „Социални дeйности“ в СОНИК СТАРТ, и Любка Александрова – кмет на община Левски, която оцени високо работата на екипите, предоставящи социални услуги на територията на града и региона, и заяви своето удовлетворение от постигнатото, подкрепа и готовност за активно съдействие в усилията за създаване на равни възможности за развитие на децата в общността.


Към присъстващите се обърна и един от менторите, участници в събитието – Иван Кънев, който сподели своите невероятни впечатления от четиридневния Арт пленер. Откриването на изложбата завърши с прекрасен жест отстрана на г-н Кънев, който изненада екипите от специалисти на СОНИК СТАРТ от град Левски със специален подарък – красива картина от личното му творчество, изразяваща неговото възхищение от професионализма и неотклонната подкрепа на децата.
Изложбата е една от стъпките за повишаване на мотивацията на децата и тяхната увереност и осигуряване на перспектива за бъдещето – по отношение на професионалната и личностна реализация, като значима част от обществото.

Предстои и издаването на специална книжка със спомени и творби от  пленера „Корени и крила“, която ще даде възможност на повече хора да се докоснат до творчеството на децата и тяхното светоусещане.

Художествена изложба „Корени и крила“ ще остане в НЧ „Георги Парцалев – 1901“ до 30 май.

Текст и снимки: ЦОП – Левски

Прочетете също:

63-годишен е бил зад волана на автомобила, предизвикал тежката катастрофа на гара Каменец

В 12:10 часа на 28 май 2020 г. в полицията е постъпил сигнал за тежка ...