Начало / Култура / Изложба „Книги с автограф“ откриха в Регионалната библиотека в Плевен

Изложба „Книги с автограф“ откриха в Регионалната библиотека в Плевен

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен откри Националната библиотечна седмица с изложба с автографи. „Идеята възникна спонтанно и решихме да представим пред нашите читатели книги, част от които са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката. Когато една книга е с автограф тя става по-специална, а същевременно връзката й с читателя е значително по-близка и по-емоционална”, каза при откриването на изложбата директорът на библиотеката Аня Михова.

Обособената сбирка „Книги с автограф” наброява 676 тома. В нея са включени  произведения на автори като Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Калин Донков, Георги Константинов, Дончо Цончев, Николай Хайтов и много други.

В откритата експозиция са обособени три основни групи: книги от известни български автори, книги от плевенски автори и книги от фонд „Дарение Ячо Хлебаров”.

Сред плевенските автори, дарили книги с автограф са: Свобода Гюрова, Георги Стойков, Любен Дилов, Спаска Гацева, Неда Антонова, Деян Белчев, Татяна Любенова, Пелин Пелинов и други.

В изложбата е показана част от  фонда „Дарение Ячо Хлебаров”. Представени са книги с автографи на видни български писатели и общественици, а други са подписани и датирани от самия Ячо Хлебаров. От личната библиотека на Ячо Хлебаров РБ „Христо Смирненски” притежава 182 тома книги и 34 тома периодични издания.  Те са дарени на библиотеката през 2017г. от неговите наследници. Ячо Хлебаров е роден в Плевен, юрист, читалищен и културен деятел, библиотековед, един от основоположниците на библиотечната наука в България. Почетен гражданин на град Плевен.

Националната библиотечна седмица ще продължи до 19 май.

 

Прочетете също:

55-годишен е задържан вчера за управление на автомобил в нетрезво състояние

Около 17:20 часа в град Червен бряг на кръстовище, образувано от булевард „Христо Ботев“ и ...