Акценти
Начало / Общество / Изложба в „Улпия Ескус” разказва за производството на стъкло в древен Рим

Изложба в „Улпия Ескус” разказва за производството на стъкло в древен Рим

В Римската баня на археологическия резерват „Улпия Ескус” край село Гиген може да бъде видяна изложбата  „По пътя на стъклото в Римската империя“. Тя разказва за производството на стъкло в древния град и за химичните процеси при неговото производство.

Изложбата е отворена всеки ден до 28 септември от 10 до 16 часа в археологическия резерват, след което ще бъде представена в различни населени места на община Долна Митрополия.

Изложбата е част от инициативите в община Долна Митрополия за Европейската нощ на учените 2022. Тази година основният й фокус е стъклото – най-универсалният материал в човешката история, допринесъл за научния, технологичен и икономически просперитет на обществото. Мотив за избор на темата е фактът, че 2022 година е обявена от ООН за Международна година на стъклото.

 В рамките на инициативите за отбелязване на Европейската нощ на учените е и арт работилницата „Магията на стъклото”, коя ще се проведе от 28 септември до 5 октомври в няколко населените места на община Долна Митрополия. Участниците в нея – ученици и деца от детските градини, ще имат възможност да създадат рисунки върху стъкло.

Изложбата и арт работилницата се организират от Европейска нощ на учените 2022 SEARCH, съвместно с Иво Джокин.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...