Акценти
Начало / Култура / Иван Ласкин на плевенска сцена с „Иванов” на Чехов

Иван Ласкин на плевенска сцена с „Иванов” на Чехов

Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора ще гостува на сцената на Драматичен театър „Иван Радоев” със спектакъла „Иванов” по пиесата на Чехов. В ролята на Иванов пленската публика ще види Иван Лоскин, който е гост-изпълнител в спектакъла.
Постановката и музикалнта картина са на Стефан Спасов, сценографията – на Теодора Лазарова.
Премиерата на „Иванов” се е състояла в Москва на 19 ноември 1887 година. Според спомените на по-малкия брат на Чехов – Михаил – в края на спектакъла в залата настъпила невероятна бъркотия: „Публиката скачаше от местата си, едни аплодираха, други освиркваха, трети тропаха с крака, а на балкона бе настъпил истински бой между тези, които аплодираха, и онези, които освиркваха.” Намесва се полицията, за да изхвърли някои размирници.

През следващите дни споровете продължават, премествайки се от сцената в салоните, клубовете, печата. В театралните среди говорят, че никога не са виждали такова разпалване на страстите, такова всеобщо аплодисменто-освиркване, каквито са видели и чули покрай тази пиеса.

Естествено, основните спорове се водят около личността на самия Иванов, магнетичен, противоречив, непримирим, скандален руски Хамлет.

Очакваме спектакъла в Плевен на 16 февруари, от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев”.

Прочетете също:

Плевен вече в зелената зона по заболеваемост от Ковид-19, къде ще се ходи без маски

Заболеваемостта от Ковид-19 в област Плевен падна под 20 нови случая на 100 000 население ...