Начало / Култура / Зимен Кръстовден, предстои най-магичната нощ в годината

Зимен Кръстовден, предстои най-магичната нощ в годината

На 5 януари православната църква отбелязва Попова Коледа или Зимния Кръстовден. В народния календар празникът е известен като Водици, Водокръщи. Смята се, че от тази дата започват три поредни дни, в които всяко желание може да се сбъдне..
Сутринта на Зимния Кръстовден в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март.
Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

Нощта на 5 срещу 6 януари, когато се чества Богоявление,, се смята за най-магичната. През тази нощ се отдава  почит на водата, а небето се отваря и всичките ни молитви са чути. Прави се ритуал с мълчана вода, при който се изрича на глас над водата желанието, което най-силно искаме да ни се случи през новата година.

На 6 януари, Богоявление или Йордановден, по традиция мъжете се къпят в извор за здраве и сила. На 7 януари в пречистената вода се умиват и жените, за да са здрави и силни.

Важно е в трите дни на Водици да изпълните душата си с вяра, с положителна енергия, за да бъде успешна и пълна с добро новата година.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстана, Кръстина.

Прочетете също:

Днес са Месни Заговезни

Тази неделя според православния църковен календар са Месни Заговезни. Те са винаги осем седмици преди ...