Начало / Политика / Зеленогорски ще пита колко са новорегистрираните в община Плевен

Зеленогорски ще пита колко са новорегистрираните в община Плевен

Официално питане до съответните институции за броя на регистрираните от началото на годината в община Плевен ще направи Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок. Това съобщия той на пресконференция днес в пресклуба на БТА в Плевен.  Поводът са внесените и минали на първо четене в парламента промени в Закона за гражданската регистрация. Промените са с цел да се ограничи изборният туризъм, който създава проблем дори в големи областни градове, а малките населени места да набъбват двойно и тройно преди избори, обясни Зеленогорски.

Съпредседателят на парламентарната група на РБ коментира и напрегнатата ситуация в столичния квартал Орландовци и преди това в Гърмен. По думите му напрежението, създадено там, е предимно на битова основа и с криминални прояви. Някой обаче се опитва да им придаде етнически отенък, каза Зеленогорски.  Той заяви, че в подобни конфликтни райони трябва да се засили полицейското присъствие. По този повод припомни, че отдавна РБ има категорична позиция за реформа в системата на МВР, като се увеличат служителите на терен за сметка на администрацията. Той акцентира върху предложенията на ДБГ, предвиждащи отдаването и на допълнителни правомощия на местните власти, които да решават за бройката и състава на общинските полицейски части, както и повече правомощия на общинските инспекторати.
Зеленогорски даде пример, че в момента кметът на населено място има право да задържа нарушител на обществения ред, докато инспекторът няма такива права, което е неизползван потенциал поради спецификата на закона.

Целта е да се увеличи превенцията, а не да се реагира при създадено напрежение в районите с големи етнически групи, заяви Найден Зеленогорски.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...