Акценти
Начало / На фокус / Зелени острови ще дават прохлада между площадите „Свободата” и „Стамболов” след ремонта

Зелени острови ще дават прохлада между площадите „Свободата” и „Стамболов” след ремонта

Близо 100 дървета ще оформят зелени острови и ще дават прохлада на минувачите след реконструкцията на пешеходна зона между площадите „Свободата” и „Стефан Стамболов” в Плевен.

По какво Плевен се нарежда на трето място в Европа

Ремонтът на една от най-натоварената част на ларгото в града тече с пълна сила вече близо три месеца. Първи на обекта бяха екипите за подмяна на съществуващите съоръжения на ВиК и „Топлофикация Плевен”. Вече започна полагането на новата настилка. Тя повтаря цветово тази на вече ремонтираната част от пешеходната зона. Монтират се отводнителни шахти, които ще осигурят оттока на дъждовната вода. На мнозина минувачи правят впечатление оставените в настилката големи кръгли отвори в района на ДСК. Това са местата, в които ще бъдат засадени дървета и храсти.

По  проект е предвидено да бъдат засадени 64 нови дървета от видовете полски ясен, явор и чинар. Ще бъдат запазени и съществуващите над 30 дървета. Дървесните видове ще бъдат обособени в няколко групи около паметника на площад „Свободата”, в района на Спортния център и около ДСК. Короните на повечето от дърветата ще бъдат подрязани в интересна кубична форма. За оформянето на по-богати зелени площи ще бъдат засадени храстовидни видове. Около дърветата ще бъдат монтирани кръгли пейки.

Така плевенчани ще имат още няколко места за почивка в центъра на града под прохладата на дърветата.

Срокът за завършване на ремонта е до края на месец септември.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...