Начало / Образование / За 350 чуждестранни студенти започва учебната година в Медицинския в Плевен

За 350 чуждестранни студенти започва учебната година в Медицинския в Плевен

На 10 февруари 2023 г. Медицински университет – Плевен ще проведе тържествено откриване на учебната 2022/2023 година за новия випуск чуждестранни студенти, приети в англоезичен курс на обучение по медицина.

Редовни занятия ще започнат общо 350 студенти от 26 държави. Най-голям е броят на гражданите на Италия, Индия, Великобритания, Гърция, Германия, Япония, САЩ.

Официалната церемония по откриване на новата академична година за новоприетите чуждестранни студенти ще води проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти. С приветствие към новоприетите ще се обърне  ректорът на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров, както и председателите на студентските организации –  Студентски съвет и Асоциация на чуждестранните студенти. На приветствията ще отговори новоприетият студент по медицина Никол Анжела Барнс, гражданин на Великобритания, от о-в Гърнси.

Подобно на българските първокурсници, новоприетите чуждестранни студенти ще изпълнят ритуала по полагане на Академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисия на Университета, към Етичния кодекс и към академичните традиции. Те тържествено ще повторят думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите. Тържеството ще приключи с музикални поздрави за новоприетите студенти от участници в Деня на народите 2022.

МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. В англоезичен курс по медицина в университета се обучават над 1100 чуждестранни студенти от повече от 50 държави. Към момента са дипломирани 19 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – САЩ, Европа, Индия и Австралия.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...