Начало / Политика / За спешно въвеждане на гласуване по пощата, настояват от ДЕН

За спешно въвеждане на гласуване по пощата, настояват от ДЕН

Кризата с COVID-19 е предизвикателство, което създава невъзможност на избирателите, поставени под карантина да упражнят конституционното си право на глас. Също така, абсолютният отказ, от страна на управляващите, за бързо въвеждане на електронно-дистанционно гласуване, представлява реално възпрепятстване на почти 1,5 млн. български избиратели, живеещи извън България, да упражнят правото си на глас. Това заявяват от „Достойнството на един народ”–ДЕН, припомняйки, че многократно са настоявали за промяна в Изборния кодекс и създаване на възможност за гласуване по пощата.

„От ДЕН изискваме от Парламента да разгледа спешно внесеното, преди две години, предложение на „Демократична България” за промяна в Изборния кодекс, и законодателно уреждане на гласуване по пощата. Заявяваме, че чрез гласуване по пощата в условията на световна пандемия ще се повиши значително избирателната активност на българите в страната и чужбина“, категорични са от ДЕН.

От ДЕН за пореден път поставят на дневен ред темите, свързани с машинното гласуване, въвеждането на активна регистрация за участие в изборите, изчистване на избирателните списъци от „мъртви души” и създаване на професионална администрация, която да осъществява изборния процес.

Системното неглижиране на тези предложения, от управляващите, Парламента и ЦИК опорочават възможността за провеждане на честни и свободни избори, категорични са от ДЕН.

Прочетете също:

Временни ограничения в движението заради почистване на водоем в „Кайлъка”

От вчера започна почистването на бараж на р. Тученица в парк „Кайлъка”. Участъкът вероятно е ...