Акценти
Начало / Общество / За недобросъвестно отношение към предлаганата помощ за възрастни хора предупреди кметът Спартански

За недобросъвестно отношение към предлаганата помощ за възрастни хора предупреди кметът Спартански

В условията на обявеното извънредно положение, свързано с мерки за ограничаване разпространението на корона вируса, Община Плевен разшири  социалната си дейност и създаде организация общински екипи от социални работници да помагат на самотно живеещи възрастни хора за доставката на лекарства.

За съжаление вече започнаха и първите злоупотреби с тази толкова ценна услуга за самотно живеещите възрастни хора. За това алармира кметът Георг Спартански чрез профила си във Фейсбук. Той дава три примера за такова недобросъвестно отношение.

„Отива наш служител при уж стар и безпомощен заявител на услугата,за да вземе рецептата и да му купи лекарства, и намира лицето на двора да си подрязва асми и дръвчета, в добро здраве и пълна кондиция.  В друг случай посещаваме адреса,но заявителката я няма вкъщи, тръгнала някъде си по нейни си дела…В трети случай на нашия служител, когато отива на адреса, му се казва,че една комшийка била отишла и купила лекарствата, а на въпроса: „Защо не ни уведомихте,за да не се разкарваме напразно?“,  следва неопределено вдигане на рамене”, разказва Спартански.

Затова той се обръща с апел да уважаваме хората, извършващи тази социална услуга и не злоупотребяваме с нея. „Нека си даваме сметка, че тя е в помощ само на ДЕЙСТВИТЕЛНО нуждаещи се !!! Предупреждавам – лица, отнесли се недобросъвестно и злоупотребили, ще бъдат ИЗКЛЮЧВАНИ от кръга на гражданите,които в бъдеще ще бъдат обслужвани по домовете”, предупреждава кметът Спартански.

Припомняме още веднъж каква е процедурата на Община Плевен за доставка на лекарства на възрастни самотни хора:

  • заявки се подават от 9.30 до 16.00 ч. всеки делничен ден на тел. 064/800 011, като се съобщават трите имена, адресът и телефонът;
  • на следващия ден екип от Община Плевен посещава дома на заявилия, като се легитимира надлежно. Екипът получава рецептурната книжка и пари за лекарствата, за което се подписва двустранно приемо-предавателен протокол. Рецептурните книжки се отнасят в аптеки, където служебно ще бъдат дописвани лекарствата.
  • на третия ден лекарствата се доставят на съответния адрес.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...