Акценти
Начало / Образование / Започна подаването на заявления за прием след 7 клас

Започна подаването на заявления за прием след 7 клас

От днес завършилите 7 клас ученици могат да подават заявление за участие в първи етап на класиране за прием в VIII клас. Заявления ще се приемат до 7 юли.

Всеки седмокласник може да подаде заявлението си онлайн на сайта https://priem.mon.bg с входящия си номер и персонален код (от служебна бележка). Там са посочени и подробни указания за попълване на онлайн заявлението. Заявления могат да се подават във всяка една област в РБългария, за кандидатстване в съответните нейни училища.

Другият вариант за подаване на заявление е в училище-гнездо, където заявлението на хартия ще бъде обработено и въведено в системата.

За училищата от една област може да се подаде само едно заявление, независимо дали се подава онлайн, или в гнездо в съответната област.

Ако заявлението се подаде в училищата-гнезда е необходимо:

–  да се попълни заявлението на хартия, което може да се изтегли или на място в училището ще се предоставят бланки;

– да се носи и представи за проверка оригинал на свидетелство за основно образование. Ако сте ученик от друга област е необходимо да представите и копие;

– да се носи и представи за сканиране и качване в системата оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – ако в Заявлението има паралелки със специалности от професии. Ако не се прикачи медицинско свидетелство, желанието на ученика за професионална паралелка ще бъде зачетено и с него ще може да участва в класирането, но е необходимо да представи медицинското свидетелство при записването. Ако не го представи при записване, то ученикът губи мястото си в класирането.

За кандидатстване в друга област може да се подаде заявление онлайн (т.1), или да се отиде в училище-гнездо в съответната област.

Няма ограничение за заявените желания! Учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища. Като отделно желание трябва да се записва всяка избрана паралелка, а не само избраното училище.

Класирането се извършва в низходящ ред, затова е много важно кандидатите да подредят паралелките, като започнат от най-желаната.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...