Акценти
Начало / Икономика / Започва  цялостната подмяна на уличното осветление в Плевен

Започва  цялостната подмяна на уличното осветление в Плевен

От следващата седмица започва цялостната подмяна на уличното осветление в Плевен. Ще бъде подменена голяма част от стоманените стълбове, осветителните тела ще бъдат подменени с енергоспестяващи и светодиодни , ще бъде изградена  система за централно наблюдение и управление на уличното осветление.

Това съобщи днес кметът Георг Спартански, след като беше подписано строителното разрешително за извършване на ремонтните дейности. След проведена процедура обществената поръчка е възложена на фирма „Улично осветление” ЕАД – София, а осветителните тела и системата за управление са производство на фирма PHILIPS.

В рамките на 8 месеца ще бъдат подменени 7 318 осветителни тела, ще бъдат монтирани 300 нови стоманени стълба и 2 379 нови конзоли за осветителните тела, ще бъдат подменени 369 ел. табла, в които ще бъдат монтирани контролерите за уведомяване в реално време за неработещо осветление.

Този проект предвижда не само подмяна на съществуващото улично осветление, а и разширяването му, което на практика означава, че няма да има улица в града, която да не е осветена, подчерта Георг Спартански и отбеляза, че с изпълнението на проекта Плевен ще е единственият град в страната, в който ще бъде направена цялостна подмяна на уличното осветление.

Общата стойност на проекта е 5 млн. 200 хил. лв., които Общината ще изплаща на равни месечни вноски за 10 години, след като приключат ремонтните дейности. Средствата за вноските  ще бъдат осигурени от направените икономии от потребена електроенергия и ремонти.

Разчетите показват, че въвеждането на енергоспестяващите мерки ще доведе до икономия на средствата за електроенергия около 372 000 лв. годишно и на средствата за поддръжка около 237 000 лв. годишно, обясни кметът.

Подобряването на осветеността на улиците и тротоарите в града ще допринесе за намаляване на пътните инциденти в тъмната част на денонощието, ще увеличи личната безопасност на гражданите.

Подмяната на уличното осветление ще започне едновременно в централната част на града и в двата големи квартала – жк „Сторгозия” и жк „Дружба”. Дейностите ще стартират от големите транспортни артерии на града. В жк „Сторгозия” ще се започне с бул. „Сторгозия” /от изхода за София/ и ул. „Цар Самуил”. В централната част на града ще се започне от ул. „Иван Миндиликов”, бул. „Данаил Попов”, ул. „Димитър Константинов” и ул. „Сан Стефано” до обръщалото на тролеите. В жк „Дружба” ще се стартира от ул. „Трети март”, бул. „България” и ул. „Александър Малинов”.

Не се предвижда ограничаване на движението по време на ремонтните дейности.

В заключение кметът Георг Спартански каза, че има възможност срокът на изпълнение на проекта да бъде съкратен и още в края на тази година новото улично осветление в Плевен да е факт.

Той призова плевенчани да бъдат отговорни и добри стопани на новата придобивка, тъй като в 10-годишния гаранционен срок не е предвидено покриване на вандалски посегателства върху системата.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...