Начало / Общество / Закрит плувен комплекс ще бъде построен в Плевен за година

Закрит плувен комплекс ще бъде построен в Плевен за година

Започва строителството на нов закрит спортен плувен комплекс в Плевен. Инвестиционното намерение обявиха днес на среща с журналисти в Община Плевен Борислав Иванов – управител на „Хоризонт Иванов” ЕООД, и председателят на плувния клуб „Инвиктус” Кирил Бъчваров, които за реализацията на проекта са създали акционерното дружество ПК „Инвиктус” ООД с преобладаващото участие на „Хоризонт Иванов”.

 Плувният комплекс ще бъде изграден на бул. „Русе” при изхода от града в посока град Русе с разгърната застроена площ 5400 кв. м. Той ще включва голям басейн с дължина 50 метра и 8 коридора. Закрити съоръжения с тези размери има само в София и Бургас, посочиха акционерите. На територията ще има и по-малък басейн с размери 25/11 метра и още два съвсем малки помощни басейна за бъдещи майки и за най-малките – от бебешка възраст до 6 години. Комплексът ще разполага с 500 седящи места, четири съблекални с душове, две съблекални за деца със специални нужди. Тук ще се предлагат занимания по водна аеробика, йога, гимнастика за хора с гръбначни изкривявания, ще бъдат оборудвани функционална зала и фитнес. Към комплекса ще има прилежащ паркинг, както и обособена площадка в близост с около 200 паркоместа.

Новото спортно съоръжение ще има нисък експлоатационен разход и ще използва най-съвременните методи за дезинфекция  на водата и пречистване на въздуха.

Идеята на инвеститорите е в  комплекса да се провеждат по 12 турнира годишно, всеки с 500-600 участници, които ще привличат представители на водния спорт от цялата страна.

Главната ни идея, запълвайки една голяма ниша в спортната база на Плевен и региона, е да допринесем за задържането и завръщането на младите хора в града ни чрез създаване на добри условия за упражняване на един от най-полезните за здравето спортове, за приятни развлечения и превенция на редица заболявания, подчертаха акционерите.

Средствата за строителството в размер на близо 10 млн. лева са осигурени от дългосрочен кредит от Банка ДСК и Фонда за регионално развитие. Акционерното дружество ПК „Инвиктус” ООД е отворено за нови участници, които са съпричастни към идеята за строителството на комплекса.

Фирма „Хоризонт Иванов” е един от основните бизнес субекти в Плевен. В тяхна промишлена база осъществява дейността си концернът Леони – най-големият работодател в региона, дружеството стана известно и с изграждането на чашката на олимпийския огън на игрите в Сочи.

Очаква се новият плувен комплекс да бъде построен за година и открит през м. май 2023 г.

Всички знаем за сериозните проблеми със спортната база в Плевен, за нуждата от строителство на нови спортни обекти или основни ремонти на съществуващите. Затова оценявам тази инвестиция като изключително значима не само за Плевен, не само за региона, а и в национален мащаб, категоричен беше кметът на Община Плевен Георг Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...