Акценти
Начало / Здравеопазване / Завишена заболяемост от грип, но под епидемичните стойности отчитат от РЗИ – Плевен

Завишена заболяемост от грип, но под епидемичните стойности отчитат от РЗИ – Плевен

Близо 178 на 10 000 е заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции за изминалата седмица. Нивото на заболяемост е завишено в обичайните за сезона граници, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Плевен.

Засега Плевен остава под епидемичните стойности и няма условия за обявяване на грипна епидемия. За да бъде обявена такава, заболяемостта от грип трябва да се доближава до 300 на 10 000.

В 12 области в страната вече е обявена грипна епидемия. За намаляване риска от заразяване е добре да се ограничат контактите, съветват специалистите. По възможност да се избягват местата, в които има струпване на много хора.

При първите симптоми на грип – втрисане, температура, болки в мускулите, лекарите препоръчва веднага да се вземат противогрипни препарати. Те са най-ефикасни, ако се приемат до няколко часа след проявата на грипа. Ако до три-четири дни все още имате температура, появи се кашлица с отделяне на храчки и общата отпадналост не отминава, спешно трябва да се търси консултация с лекар, за да се предотвратят евентуални усложнения.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...