Акценти
Начало / Култура / Живите традиции на 17 държави показва изложба в Панорамата

Живите традиции на 17 държави показва изложба в Панорамата

Изложбата „Пътешествие из живите традиции“, отбелязваща 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, беше официално открита в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – Плевен. Посетителите могат да се запознаят 18 фотопана, разказващи за обичаите, вярванията, опита и традициите на държавите членки на Регионалния Център София – ЮНЕСКО – Азербайджан, Република Албания, Република Армения, Босна и Херцеговина, Република България, Грузия, Република Гърция, Република Кипър, Република Молдова, Република Северна Македония, Румъния, Република Словения, Република Сърбия, Република Турция, Украйна, Република Хърватия и Черна гора.

Изложбата представи изпълнителният директор на Регионалния център под егидата на ЮНЕСКО – София, Ирена Тодорова.

„Във времена на дефицит на духовност показаното тук ни връща към корените, народната мъдрост и представите за света, своеобразни за различните национални общности, но сближаващи и свързващи с общочовешките си ценности. Всички те представляват общо културно наследство, с което можем заслужено да се гордеем в контекста на мотото на Европа „Единни в многообразието”, каза в приветствието си кметът Георг Спартански.

Изложбата се реализира с подкрепата на Община Плевен и Фондация „Отворена длан“ и ще остане експонирана до  5 юли 2023 г.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...