Начало / Култура / Етнографска сбирка откриха в читалището в село Долни Вит

Етнографска сбирка откриха в читалището в село Долни Вит

По повод 90 години от създаването на НЧ „Христо Ботев 1930“ в село Долни Вит там беше открит етнографски сбирка. Събитието се проведе в тесен кръг, но строгите противоепидемични мерки не успяха да отнемат от тържествеността на момента. Присъстваха зам.-кметът на община Гулянци Левтеринка Георгиева, председателят на Общински съвет гр. Гулянци Огнян Янчев, кметът на Долни Вит Венцислав Иванов, читалищното настоятелство, дарители и самодейци.
Секретарят на читалището Галя Иванова посрещна гостите си с пита и сол и кратко приветствие, в което подчерта значението на този музей за съхранението на историческата памет и българщината и изрази голямата си благодарност към хората от селото, дарили ценни вещи от бита на своите предци. Левтеринка Георгиева поздрави инициаторите и присъстващите от името на кмета Лъчезар Яков и поднесе подарък за спомен от значимия момент. След официалната част гости и жители на Долни Вит имаха възможност да разгледат етнографския музей.
Галя Иванова разказа, че идеята за създаването на сбирка зрее вече няколко години и това лято е настъпил подходящият момент за нейното реализиране. Зад инициативата стоят читалищното настоятелство, секретарят и кметът на селото Венцислав Иванов. Цяло лято всички заедно с ентусиазъм и любов към родния край събират материали, старинни вещи от бита и трудовото ежедневие на предците си, важни документи, фотоси и подреждат с вкус и усет етнографския музей. Помещението на първия етаж в сградата на кметството е ремонтирано, а експонатите в богатата сбирка са тематично подредени, надписани и всеки носи своята история.
Музеят работи в делничните дни, входът е свободен и всеки, който желае може да разгледа частиците история, разказващи за бита, традициите, обществения и трудов живот на село Долни Вит.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...