Начало / Култура / Една от най-известните готически катедрали е завършена на 14 август

Една от най-известните готически катедрали е завършена на 14 август

На 14 август 1880 г. приключва строителството на Кьолнската катедрали – една от най-известните готически катедрали в света. Строителството й, с  известни прекъсвания, продължава 227 години. Кьолнската катедрала „Свети Петър и Света Мария“ е строена в периода  от 1248 г. до 1437 г., както и през един по-късен етап от 1842 до 1880 г. От 1880 до 1884 г. катедралата, със своите 157 м, е най-високата сграда в света. Днес тя е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм). Централен храм на римокатолическата Кьолнската архиепископска епархия.

Кьолн през средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената Римска империя. През 1164 г. Кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел триумфално влиза с мощите на Тримата влъхви в Кьолн, които преди това се съхранявали в един от миланските манастири. Райналд фон Дасел ги получава от император Фридрих I Барбароса, като по този начин императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано по времето на Италианския поход. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни. Като пазител на реликвите Кьолн придобива висок ранг в западнохристиянския свят. През 1248 година, когато архиепископът на Кьолн Конрад фон Хохщаден поставя първия камък в основите на подобаваща за прочутите си реликви катедрала, започва един от най-дългите строежи в европейското строителство.

През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана  годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят и е един от символите на средновековната сакрална архитектура.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...