Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Ангел Кунчев: България вече е в червената зона

Д-р Ангел Кунчев: България вече е в червената зона

25 от общо 28 области в страната вече са в червената зона по заболеваемост от Ковид-19, което означава, че заболеваемостта в тези области вече е над 120 на 100 000. Това съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев на днешния брифинг на Министерството на здравеопазването.

Според данните на 14-дневна база заболеваемостта в страната е 388 на 100 000, което нарежда страната ни на 17-то място в ЕС и на 4-то място на Балканския полуостров.

Смъртността на същата дневна база е 5.20 на 100 000 и това ни нарежда на 10-то място в ЕС и на 4-то сред балканските страни.

Отново над 30% са новодоказаните с коронавирус за денонощие

Ангел Кунчев съобщи, че ще направят препоръки противоепидемичните мерки да бъдат удължени.  Към Министерството на образованието ще бъде направена специална препоръка да бъде въведено дистанционно обучение за цели области при учениците от 5 до 12 клас. Да се забранят извънкласните форми. Висшите училища да преминат на дистанционна работа с изключение на упражненията за студентите по медицина.

Ще препоръчат да се върне отново така нареченият зелен коридор за пазаруване за лица над 65 г.

Ще се поиска да бъдат дадени правомощия на министъра на здравеопазването  да може да командирова медицински специалисти от всички сектори на медицинската помощ в помощ на болниците.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...