Акценти
Начало / Общество / Дядо Иванчо от Ленково отпразнува 100-годишен юбилей

Дядо Иванчо от Ленково отпразнува 100-годишен юбилей

Сред любими хора и приятели на 24 юли Иванчо Фердинандов Мицев от с. Ленково навърши 100 години. Сред гостите на празника бяха кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните – о.з. подполковник Йончо Вутов, председателят на дружество „Военноинвалид“ – Илиян Христов, майор Недко Неделчев от Военно окръжие – Плевен.

Дядо Иванчо е ветеран от войната и е носител на десетки ордени и отличия. По повод юбилея си също беше награден с пластика, сувенири и поздравителни адреси от областния управител, от Военно окръжие и структурите на ветераните и военноинвалидите. Кметът на общината връчи почетен плакет, поздравителен адрес и парична сума. „На фона на историята един век е като миг, но на фона на човешкия живот е дълъг, труден и сложен път. Респект за това, че вървите по него с чест, достойнство и сърцатост. Поздравления за делата, които сте оставили след себе си, за добрините сторени за родината, родния край и хората около Вас!“ – заяви Лъчезар Яков и пожела много здраве и спокойни идни години сред обич, уважение, грижа и внимание. Кметът на Ленково Свилен Тодоров също поднесе поздрав и подари картина от местен автор.

Иванчо Фердинандов е роден и израсъл в Ленково. Семейството му много държало на образованието и в онези години го е изучило успешно. После идва войната и той е изпратен на фронта. Спомня си как неведнъж се е разминал със смъртта. Често разказва една случка – по време на военните действия минавал с камиона си по мост, който е взривен секунди след това и се срутва зад гърба му. Иванчо Фердинандов  оцелява като по чудо и се прибира от фронта жив и здрав, въпреки перипетиите. Работи като бригадир и е първият механик на трактор в Ленково. Много обича машините и да ги ремонтира му е не само образование и професия, но и страст. Иванчо Фердинандов създава семейство с Велика Крумова. Имат двама сина – Крум и Дане, трима внука – Венцислав, Ивайло и Иван и правнуци – Боян, Диана, Моника и Росица. Сред това богатство минават старините на дядо Иванчо. При него през последните години живее малкият му син Дане със съпругата си. Той ни разказа, че до скоро столетникът бил бодър и енергичен, излизал на разходка из градината, на раздумка с комшиите. Сега здравето му е разклатено и паметта не така свежа, но все още се държи. „Целият ни живот е минал в сговор и разбирателство.“ – казва Дане Фердинандов и допълва – „Нашите родители ни бяха опора и ни изучиха, сега децата ни се реализират успешно, радваме се и на внуците.“

Дали хармонията в отношенията или любимото домашно прясно мляко е рецептата на дядо Иванчо за дълъг живот? Това ще попитаме столетника на следващия му рожден ден.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...