Начало / Общество / До заплахи със съд се стигна на днешната сесия на Общинския съвет в Плевен

До заплахи със съд се стигна на днешната сесия на Общинския съвет в Плевен

Близо два часа съветниците дебатираха днес по възникналия спор за реализирането на проекта за обновяване на централния градски площад в Плевен. Изслушването започна веднага след приемането на дневния ред на Общински съвет, като страстите се разпалиха и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков заяви, че ще търси правата си в съда, тъй като за него казаното от ландшафтния архитект на проекта Лидия Христова, е клевета. Опасенията на общинския съветник Мартин Митев от ГЕРБ, че излушването на този въпрос ще бъде политизиран, се оказаха верни. Именно затова той направи процедурно предложение дебатите да бъдат прекратени и старейшините да започнат своята работа по същество. С 19 гласа „за” това предложение бе прието.
Въпреки че се очакваше днес предложение за този дебат да направят съветниците от БСП, техните колеги БНД ги изпревариха и това направи кандидатът за кмет на Плевен Георг Спартански. Своето становище за дейностите по изграждането на новия площад изказаха двамата архитекти, които са автори на проекта за площада – ландшафтен архитект Лидия Христова и архитект Красимир Попов. Двамата специалисти отново представиха своето становище, че кметът на Плевен е поднасял „изкривена, неточна и невярна информация” за изпълнението на проекта. По техни думи има неизпълнени и незавършени задължения и ангажименти на ръководството на Община Плевен по проекта, който е с голяма обществена значимост. Отново бе подчертано, че част от нарушенията в изпълнителските дейности ще са причина Община Плевен да изпита в бъдещата експлоатация сериозни организационни и финансови затруднения.
В отговор на обвинения проф. Стойков обясни, че средствата за изпълнението на проекта са били намалени с 25%, което е наложило някои изменения. Друг е въпросът, че в самите проекти не са били включени някои важни детайли, за които впоследствие Община Плевен е трябвало да доплати. Като такъв пример той посочи хидроизолацията на моста между Мавзолея и читалище „Съгласие”, която е не е била включена в изготвения проект. Кметът на Плевен посочи, че разполага и с документи, които показват, че има наличие на конфликт на интереси, касаещи архитект Красимир Попов. За това ще бъде подаден официално сигнал, за да бъде изяснена ситуацията.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...

Един коментар

  1. За олигофрени ли ни икат тия архитекти? А защо сега чак го казват? Защо досега мълчаха? Близо година след като е готов площада решили да говорят някакви работи? Нали са го предали, одобрили, подписали всичко. Минало и заминало. Разбира се, че въпросът е политически и всичко се случва нарочно сега, преди избори. Според мен тук играят пари и някой търси лесни пари – с една дума докато вземаха пари, архитектите мълчаха, сега са решили да изкарат някоя лесна пачка от друга партия, като се „изкажат“ в „подходящото време“. Е, времето не е подходящо, трябваше миналата есен, не тази.