Акценти
Начало / Образование / Днес училищата в страната празнуват първия учебен ден

Днес училищата в страната празнуват първия учебен ден

Днес училищата в страната отбелязват първия учебен ден.  Около 66 хиляди са тазгодишните първокласници. Те са с около 900 по-малко в сравнение с миналата година. Това съобщи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

670 хиляди ученици и 90 хиляди учители ще влязат в класните стаи днес. 2 450 училища ще отворят врати. Все още продължават ремонтите в 16 училища в София и 17 в страната.

От следващата учебна година приемът в първи клас ще бъде централизиран в големите градове като основен водещ критерии ще бъде близостта до училището, каза още заместник-министър Деян Стаматов.

Училището е вид учебно заведение, което хората посещават обикновено в своите детски и младежки години, за да придобият знания. Ролята му е не само образователна, но също така възпитателна и социална. Със съответните определения, обхватът на понятието може допълнително да се разшири.

През вековете е имало мъжки и девически училища, които делят учениците по пол, както и смесени. В днешно време съществуват т. нар. професионални училища, които дават образование, отнесено към дадена професия, както и училища по изкуствата и профилирани училища. По отношение начина на финансиране, биват държавни и частни.

Първите училища в България са основани през IX век от княз Борис при пристигането на учениците на Кирил и Методий — това са Преславската и Охридската книжовни школи. Тяхната цел е била обучаването на българските духовници в грамотност с новата азбука. Но освен това в Охрид св. Климент е преподавал и редица други знания, които са били важни за обикновения живот, например как се облагородяват плодни овошки.

В историята на България важна роля изиграват и килийните училища които през Възраждането се обособяват към българските църкви и манастири. След килийните училища се появяват и елинските светски училища, а след тях и елино-българските училища, като преходен етап към светското новобългарско училище.

Други училища са били взаимните училища. Тяхното възникване е предизвикано от липсата на преподаватели. В тези училища учителя преподавал на по-напредналите ученици, те от своя страна предавали знанията си на другите, които преподавали на следващите. След взаимоучителните училища се появяват и класните училища.

Прочетете също:

Хората от Гулянци се помолиха за здраве и благоденствие

За осма поредна година жители и гости на Гулянци се стекоха в храма „Св. Георги ...