Начало / Здравеопазване / Днес Плевен се включва в акцията „Дари кръв“

Днес Плевен се включва в акцията „Дари кръв“

Днес в Плевен от 9.30 до 13.30 ще бъде открит временен пункт на за кръводаряване в клона на Първа инвестиционна банка на ул. „Дойран“. Специалисти от Регионалния център по трансфузионна хематология ще посрещат всеки желаещ да дари безвъзмездно кръв.

Кампанията цели да се популяризира доброволното кръводаряване, което може да спаси хиляди човешки животи. Водени от желанието да подпомогнат дарителството у нас, зад проекта застанаха водещите на БНТ Аделина Радева, Спас Кьосев и Ути Бъчваров, актьорът Христо Мутафчиев, поп певецът Любо Киров, музикантът Митко Кърнев, сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков.

Кръв може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да дари кръв. Това става еднократно, като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици.

Прочетете също:

Нови ограничителни мерки в Плевен в сила от утре

Извънредно заседание на областен кризисен щаб за борба с COVID-19 се проведе днес, на което ...