Начало / Образование / Днес откриват академичната учебна година във ВВВУ „Георги Бенковски“

Днес откриват академичната учебна година във ВВВУ „Георги Бенковски“

Днес, в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, родители и гости, първокурсниците курсанти от ВВВУ „ Георги Бенковски“ ще положат клетва в служба  на род и Родина. С това ще бъде открита официално и академичната учебна година във възстановеното военновъздушно училище.

В първите два випуска на възроденото ВВВУ – „Випуск 2024“ и „Випуск 2025“ са приети 41 курсанти/почти двойно в сравнение с миналата учебна година/ , от които 6 девойки .Курсантите ще се обучават по 7 специализации . Те идват в авиационната Алма матер от 12 града. Най-много са от Плевен – 12 , следвани от Пловдив- 9 , София , Ямбол. Хасково и Враца се представят с по едно момиче.

 Студенти ОКС „Бакалавър“- редовна и задочна форма на обучение,  ще се обучават в 4 специалности , а в задочна форма  студенти ОКС „ Магистър“ ще надграждат знанията си също по 4 специалности.

Професионалния сержантски колеж прие кадети по две специалности.

Настоящите випуски ще останат в историята на Училището и с факта ,че  произнасят свещените клетвени слова 140 години след  като Великото народно събрание гласува и приема Закона за земание на новобранци в българската армия . Определен е и първият текст на военната клетва за постъпващите в редовете й.

 Командването на ВВВУ „ Георги Бенковски“ ще отличи петима преподаватели ,които са оставили трайна диря в най-новата история на училището. Награди ще получат доцент д-р инж. Борислав Додев, доцент д-р инж. Тенчо Костов, доцент д-р инж. Стоимен Каремов, доцент д-р Донко Обрешков, главен асистент д-р инж.Сашка Иванова.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...