Акценти
Начало / Любопитно / Днес отдаваме почит на книгите и на техните автори

Днес отдаваме почит на книгите и на техните автори

На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Той се чества по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. Идеята е да се  насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Датата 23 април e свързана с значими имена в световната литература. Според Юлианския календар на 23 април 1564г. е роден, а през 1616 г. на същата дата умира Уилям Шекспир. Според Грегорианския календар смъртта на Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега също е на тази дата. Тя съвпада още и с рождението на двама от класиците на ХХ век – Владимир Набоков (1899 г.) и Морис Дрюон (1918 г.). Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето.

Идеята за празника произхожда от Каталуня, където средновековната традиция повелявала на 23 април мъжете да подаряват роза на любимите си, а те в замяна да им подаряват книга.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...