Начало / Здравеопазване / Днес е Световен ден на чистите ръце

Днес е Световен ден на чистите ръце

Световният ден на чистите ръце се отбелязва от 2008 г.  на 15 октомври и е обявен от Общото събрание на ООН по повод на Световна година на хигиената.

Световният ден за чисти ръце има за цел да повиши информираността на обществеността за значението на миенето на ръцете като профилактика за предпазване от болести. Всяка година в инициативата се участват близо 200 млн. души от над 100 страни.

Според учените миенето на ръцете със сапун може да спаси живота и здравето на милиони по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции.

Насапунисването е задължително, защото това е най-достъпният и евтин начин да се „отмият“ редица болести – от диария до новите щамове на грипа. Използването на сапун увеличава времето на миене и чрез триенето на ръцете разгражда и отмива мръсотията, в която се съдържат повечето микроби, а и след измиване кожата на ръцете придобива приятна миризма.

При правилна и редовна употреба всички сапуни са еднакво ефективни и полезни за чисти ръце.

 

Прочетете също:

Община Плевен осигури маски и дезинфектанти за кметствата, социалните, детски и учебни заведения

Заявените от Община Плевен количества дезинфектанти от лицензиран производител /за ръце, малки и големи повърхности/, ...