Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Летен Никулден – почита се Св. Никола – Летни

Днес е Летен Никулден – почита се Св. Никола – Летни

Св. Никола - ЛетниДнес Християнската църква отбелязва летния Никулден. Празникът съществува още от ХI век и е свързан с пренасянето на светите мощи на Николай Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. Българите наричат празника „Сухи Св. Никола”, „Лятна Никулка” и го почитат за предпазване от суша, градушки и наводнения.

Свети Николай е роден през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Още от детските си години той проявявал истински християнски добродетели. По-късно Свети Николай става архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия). Той умира на 6 декември 342 г. (Зимен Никулден) и светите му мощи се пазели в града до 1087 година. През управлението на византийския император Алексий I Комнин мощите на Свети Николай били пренесени от град Мира в град Бари, център на южноиталианската област Апулия. Светите мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения народ на 9 май 1087 г., откогато е установен днешният празник, наричан у нас „летен Свети Никола“.

Според народния календар, на този ден жените не трябва да хващат игла през деня, защото „дупчат“ светеца в очите и ще се разболеят от „очибол“. Също така не трябва да се работи, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия. Денят е посветен на Св. Никола – Летни, който трябва да осигури дъжд и плодовита година. Затова в негова чест се коли мъжко животно за курбан, за да се предпази реколтата от градушка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...